Go Back   I-Mockery Forum > I-Mockery Miscellaneous Forums > Questions, Suggestions, and Tech Support
FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Dr. Boogie Dr. Boogie is offline
Funky Dynamite
Dr. Boogie's Avatar
Join Date: Mar 2005
Location: Help, I'm lost!
Old May 26th, 2008, 03:06 PM        Computer Won't Start II: The High-Pitched Whine
So I wanted to clean up my old computer and give it to my brother, but now for some reason, it emits a continuous piercing beep whenever it's on and doesn't post. The MB has one of those LED debugging displays, but the code it's showing is listed in the manual as "reserved".

Anyone have any insight?
__________________
Dr. Boogie: Everything is so simple when you have a rocket launcher for an arm!


Reply With Quote
  #2  
Chojin Chojin is offline
was never good
Chojin's Avatar
Join Date: Apr 1999
Old May 26th, 2008, 05:12 PM       
I had a computer that did the whine thing but would still start up. The whine was coming from the power supply.

Another thing you should check is whether it's any of the fans - put a finger in the middle of each of them to stop them.
Reply With Quote
  #3  
Tadao Tadao is offline
☆☆☆☆☆
Tadao's Avatar
Join Date: Jul 2002
Old May 26th, 2008, 05:14 PM       
This post confuses me. I understand this part, "but now for some reason, it emits a continuous piercing beep whenever it's on" but I don't understand the "doesn't post" part. Does that mean that it won't count down the ram and run through the bios?
Reply With Quote
  #4  
MetalMilitia MetalMilitia is offline
Hitler's Canoe!
MetalMilitia's Avatar
Join Date: Sep 2004
Location: UK
Old May 26th, 2008, 05:15 PM       
If the high pitched noise is coming out of the motherboard speaker, it's probably trying to tell you there is a memory problem or something.
__________________
Quote:
Originally Posted by bigtimecow View Post
japan
Reply With Quote
  #5  
Dr. Boogie Dr. Boogie is offline
Funky Dynamite
Dr. Boogie's Avatar
Join Date: Mar 2005
Location: Help, I'm lost!
Old May 26th, 2008, 07:49 PM       
Quote:
Originally Posted by Tadao View Post
This post confuses me. I understand this part, "but now for some reason, it emits a continuous piercing beep whenever it's on" but I don't understand the "doesn't post" part. Does that mean that it won't count down the ram and run through the bios?
Yeah. When it's on, it does nothing but run the fans and make that noise.
__________________
Dr. Boogie: Everything is so simple when you have a rocket launcher for an arm!


Reply With Quote
  #6  
Tadao Tadao is offline
☆☆☆☆☆
Tadao's Avatar
Join Date: Jul 2002
Old May 26th, 2008, 08:00 PM       
That sounds like bad RAM to me. Try replacing the memory with known working ones. I bet itwill work.
Reply With Quote
  #7  
Dr. Boogie Dr. Boogie is offline
Funky Dynamite
Dr. Boogie's Avatar
Join Date: Mar 2005
Location: Help, I'm lost!
Old May 31st, 2008, 03:07 PM       
I replaced the old RAM with some new RAM, but no luck. It does show a different code on the LED debugging display, but it's a code for "Detect Memory" according to the manual.
__________________
Dr. Boogie: Everything is so simple when you have a rocket launcher for an arm!


Reply With Quote
  #8  
MetalMilitia MetalMilitia is offline
Hitler's Canoe!
MetalMilitia's Avatar
Join Date: Sep 2004
Location: UK
Old May 31st, 2008, 03:58 PM       
If the older memory is rated at a different speed or latency that that which was replaced you may need to reset your BIOS (either though a jumper or by removing the battery) before it is detected.
__________________
Quote:
Originally Posted by bigtimecow View Post
japan
Reply With Quote
  #9  
Dr. Boogie Dr. Boogie is offline
Funky Dynamite
Dr. Boogie's Avatar
Join Date: Mar 2005
Location: Help, I'm lost!
Old May 31st, 2008, 06:47 PM       
Resetting the BIOS didn't seem to help. And yes, I did remember to switch the jumper back after resetting.
__________________
Dr. Boogie: Everything is so simple when you have a rocket launcher for an arm!


Reply With Quote
  #10  
Tadao Tadao is offline
☆☆☆☆☆
Tadao's Avatar
Join Date: Jul 2002
Old May 31st, 2008, 10:01 PM       
The ram is too good probably.
Or in the wrong order...

I may be very wrong though.
Reply With Quote
  #11  
Dr. Boogie Dr. Boogie is offline
Funky Dynamite
Dr. Boogie's Avatar
Join Date: Mar 2005
Location: Help, I'm lost!
Old Jun 1st, 2008, 03:08 AM       
Hell if I know. I decided to shoot an email to the company that made my mobo and ask them what their damn codes mean.
__________________
Dr. Boogie: Everything is so simple when you have a rocket launcher for an arm!


Reply With Quote
  #12  
Archduke Tips Archduke Tips is offline
Member
Archduke Tips's Avatar
Join Date: Feb 2005
Old Aug 5th, 2008, 09:19 PM       
What exactly did you do to clean it up? It would be easier to diagnose the problem if you could talk about what you did before the problem occurred.

I would start by pulling one RAM module at a time to see if one of them is bad. I would do this with the old RAM and leave out the new RAM, that way you can eliminate any problems with incompatible RAM.
Reply With Quote
  #13  
Dr. Boogie Dr. Boogie is offline
Funky Dynamite
Dr. Boogie's Avatar
Join Date: Mar 2005
Location: Help, I'm lost!
Old Aug 7th, 2008, 11:58 AM       
Eventually the problem took care of itself. Clean/swapping parts didn't do anything, but when I pulled out the GPU, it still wouldn't start, but it wouldn't make the noise either. Putting a new one in didn't help, but then when I replaced the old one, it worked fine. Which is odd because I had removed and replaced the card several times before then.

But whatever. That's computers for you.
__________________
Dr. Boogie: Everything is so simple when you have a rocket launcher for an arm!


Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

   


All times are GMT -4. The time now is 05:21 AM.


© 2008 I-Mockery.com
Powered by: vBulletin
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.